natuurverf
OverzichtTegenwoordig is milieuvriendelijke verf, ook wel wel natuurverf genoemd, zeker niet minder ten opzichte van synthetische verfsoorten.
Natuurverf is eigenlijk een verzamelnaam. Eco verf, natuurverf, ecologische verf, biobased verf, er zijn veel termen die fabrikanten graag gebruiken. Meestal bedoelen ze "een verf die anders is samengesteld dan reguliere verfsoorten. Beter voor mens en milieu."
Ecologische verfproducten zijn inmiddels goed ingeburgerd. Dat is ook niet vreemd, immers steeds meer mensen zijn bezig met milieu en gezondheid. De schilder wil niet ziek worden van elke dag schilderen met chemische middelen, wij willen leven in een gezond binnenklimaat én we willen onze kinderen niet opzadelen met een vervuild milieu.
Je kan het verschil tussen een "gewone" verf en een milieuvriendelijke verf al ruiken bij het openen van een nieuw verfblik. De sterke geur van een reguliere verfsoort is vaak onaangenaam, het draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke chemicaliën die het milieu schaden. Bij de opening van een natuurverf komen geen schadelijke stoffen vrij én heb je geen last van een vieze verflucht.
Het kan wel zijn dat ecoverf op oliebasis een iets langere droogtijd nodig heeft en dat de glansgraad iets minder is dan gewone verf.
De prijzen zijn min of meer gelijk aan professionele verftypes. Deze kosten wat meer dan doe het zelf knallers van de bouwmarkt, maar dat is dan ook geen vergelijking.
Kwaliteit mag wat kosten, maar eco en bio verf ligt daar in lijn met de meeste vakverf.
De grootste mythe over natuurverf is dat het niet goed zou blijven zitten op verschillende ondergronden.
Ze hebben juist de eigenschap om diep in de ondergrond van het schilderwerk door te dringen en hechten daardoor heel goed. Beter nog dan veel reguliere verf. Bijkomend voordeel is dat deze verven ook nog eens 'damp open' zijn. Zo kan waterdamp uit de ondergrond ontsnappen maar van buiten komt er geen water door de verflaag heen.
Zoals je kunt lezen is natuurverf zeker niet minder dan de reguliere verf. Met natuurverf kan ook jij je steentje bijdragen aan een beter milieu.